Campanyes de sensibilització d’ADFO
Crear consciència per al futur dels estudiants
Una de les tasques que es duen a terme des de l’entitat i que té molt bona acollida són les Campanyes de Sensibilització. Amb un doble objectiu, les campanyes pretenen:
- Acostar les persones amb diversitat funcional i sensorial a la societat, en especial al col·lectiu dels estudiants, ja que és bàsicament durant l’etapa d’aprenentatge on es poden establir les bases de futurs nous models inclusius, de respecte i tolerància envers el col·lectiu, models on l’eliminació de barreres i l’accessibilitat universal siguin ja una realitat.
- Sensibilitzar als estudiants sobre les conseqüències dels accidents de trànsit, ja que és durant aquesta etapa de la vida que comencen a conduir motos i aviat tindran accés a la conducció de vehicles.
Al llarg del temps hem anat afegint propostes de valor a les campanyes de sensibilització i actualment inclouen un seguit d’activitats dirigides a primària i secundària, ara també a cicles formatius de grau mitjà i superior, com ara Atenció a la dependència o Integració social.
Donem a conèixer què fem a l’ADFO
A la campanya, expliquem què és i què fem a l’Associació Diversitat Funcional d’Osona, entitat de caràcter social sense ànim de lucre i d’utilitat pública, amb àmbit d’actuació dins la comarca d’Osona. En l’actualitat seguim eixamplant horitzons i també oferim campanyes a escoles d’altres comarques que hi estiguin interessades.
En què consisteixen les campanyes de sensibilització
La terapeuta ocupacional exposa, mitjançant una presentació audiovisual, què és la diversitat funcional, quins tipus de discapacitat hi ha, dona alguns exemples i repassaels serveis que oferim a l’ADFO per a les persones del col·lectiu. Una persona amb diversitat funcional, usuària de l’entitat, explica en primera persona la seva experiència personal i respon preguntes dels alumnes.
Sensibilitzem especialment sobre la problemàtica dels accidents de trànsit en aquesta etapa de la vida: posem especial èmfasi en la prevenció i en la necessitat de ser conscients a l’hora de respectar les normes de circulació i els límits de velocitat.
El programa d’activitats es defineix conjuntament amb l’escola, es realitza en un sol dia, té unes 2 hores de durada i es pot realitzar en un matí o una tarda, ajustant-se a la disponibilitat de l’escola i de l’entitat.
També exposem la necessitat de canvi de nomenclatura en referir-se al col·lectiu i com ha evolucionat al llarg del temps: des del terme disminuït físic (pejoratiu) cap a discapacitat físic (menys pejoratiu, però encara acceptat), fins a persona amb diversitat funcional, el terme que fem servir a l’entitat i que més s’ajusta als nostres valors d’igualtat, tolerància i solidaritat i que incideix directament en la responsabilitat de la societat per adaptar-se a la seva diversitat.
Les campanyes de sensibilització d’ADFO
Disposem principalment de dos tipus de campanyes de sensibilització, igualment demandades i combinables, amb el clar objectiu d’empatitzar amb les persones amb diversitat funcional des de diferents àmbits i prevenir els accidents, principalment, de trànsit: el Tastet d’esports i el Posa’t al seu lloc.
Estem preparant les Campanyes temàtiques, sobre malalties que tenen un gran impacte en la societat i que es poden vincular a campanyes externes.
Tastet d’esports adaptats
A continuació de la presentació i per grups, es porten a terme activitats relacionades amb l’esport adaptat: bàsquet amb cadira de rodes, vòlei per a amputats, Goalball, esport paralímpic per a persones amb deficiència visual o futbol adaptat. Comptem amb la participació d’una persona amb diversitat funcional que dinamitza l’activitat, un professional del futbol paralímpic, la terapeuta ocupacional i una monitora de suport, el què ens permet fer varis tallers alhora i que tothom hi pugui participar. En tots els esports, els equips es formen en funció del nombre de participants.
- Al taller de bàsquet, comptem amb unes 8 cadires de rodes, expliquem el funcionament, com girar, frenar… Detallem les normes específiques del bàsquet adaptat i practiquem l’esport adaptat per equips.
- Al taller de vòlei, posem en context als participants, explicant que el voleibol adaptat està pensat per persones amb amputacions. Les normes bàsiques diuen que no es pot separar en cap moment el cul del terra, seria motiu de falta. Practicarem la modalitat asseguts/des a terra, amb la xarxa a baixa alçada.
- Pel que fa al Goalball, disposem de cintes per tapar els ulls dels participants i una pilota amb picarols. És necessari un espai ampli, sense obstacles i amb el mínim de soroll possible; les porteries es disposen al llarg dels dos laterals i es marquen el límits amb cons.
- (EN PREPARACIÓ) Fútbol adaptat: col.labora en aquesta activitat un professional federat del futbol adaptat, qui conduirà el taller d’esport adaptat. Taller disponible només matins.
Necessitem crosses per al taller de futbol adaptat! Si teniu crosses a casa que no feu servir, deixeu-les a l’ADFO. Les passem a buscar i us les guardem.
Posa’t al seu lloc
Aquest taller va néixer inicialment per a conscienciar les persones de les conseqüències dels accidents de trànsit. Actualment consta de vàries activitats, que duen a terme la terapeuta ocupacional i un usuari d’ADFO amb diversitat funcional.
- Pintar amb els peus (només per a PRIMÀRIA): els alumnes creen un autoretrat pintant amb els peus; es fa per parelles per poder ajudar l’altre a netejar el pinzell i canviar de color.
- Anar amb cadira de rodes (a partir de 3r de PRIMÀRIA): comptem amb unes 8 cadires de rodes i per parelles es fa un recorregut, dins l’escola per alumnes de primària i pels voltants de l’escola per alumnes de secundària o cicles. S’aprèn el funcionament de la cadira, autopropulsar-se, frenar, girar…
- Caminar amb els ulls tapats: també per parelles i intercanviant els rols, una d’elles camina amb els ulls tapats (amb cintes que facilitem) i l’altra persona fa de guia. Es fa especial èmfasi en desenvolupar altres sentits, explicant què passa al teu voltant, quins sorolls es senten, on ens trobem, si hi ha un pas de vianants, etc.
- Fer Musicoteràpia: activitats musicals per a empatitzar amb persones de mobilitat reduïda, amputacions d’una o dues extremitats o deficiències visuals. Duem a terme diverses activitats relacionades amb la música, el cant i els instruments; una de les activitats, per exemple, inclou el caminar amb els ulls tapats i ser guiat a través de la veu i dels instruments musicals.
Les activitats Anar amb cadira de rodes i Caminar amb els ulls tapats, a PRIMÀRIA es fan dins les instal·lacions escolars i a SECUNDÀRIA es realitzen fora de les instal.lacions escolars, doncs l’entorn permet experimentar directament amb les dificultats d’accessibilitat.
Les Campanyes temàtiques
Tallers específics sobre malalties que provoquen algun tipus de diversitat funcional. S’exposa un cas en particular en primera persona, els factors de risc i els mètodes de prevenció.
- Malalties Cardiovasculars: com ara l’Ictus, són la principal causa de mort als països desenvolupats.
- Esclerosi Múltiple: malaltia d’origen autoinmune que afecta el sistema nerviós, degenerativa i crònica.
- Malalties Minoritàries: a Europa es consideren MM quan afecta menys d’una persona de cada dos mil habitants.
Les campanyes temàtiques es poden vincular a dies internacionals, a la Marató de TV3 o a campanyes educatives internacionals com ara la premiada Herois RÀPID.

Per a què dur a terme una campanya de sensibilització a la vostra escola?
Les activitats de sensibilització que es promouen des de l’entitat esdevenen una experiència molt positiva pels alumnes que hi participen i els influeix en el seu desenvolupament emocional i intel·lectual. Sensibilitzar els alumnes sobre la diversitat funcional els fa empatitzar amb altres maneres de viure, fer i sentir a la vida, alhora que els fa conscients de la importància de la prevenció d’accidents de trànsit o d’algunes malalties.
Posar-se per una estona al lloc de les persones que viuen amb diversitat funcional, mitjançant un contacte directe i personal mentre dura l’activitat, fa reflexionar l’alumne com seria el seu dia a dia des d’una perspectiva diferent i com cal treballar entre tots per la inclusió de totes les persones amb diversitat funcional als diferents àmbits de la societat i la importància de la prevenció en els accidents de trànsit.
Podem personalitzar la vostra campanya adaptant-nos als vostres requeriments i disponibilitat d’espai i infraestructura. Si sou escola o institut i esteu interessats a oferir els tallers de sensibilització al vostre centre, poseu-vos en contacte amb ADFO.
Reserva ara l’activitat pel proper curs escolar!
Si sou escola, institut o oferiu cicles formatius i esteu interessats a fer una campanya de sensibilització, demana’ns un pressupost personalitzat, segons la campanya i les activitats que trieu.
PERSONA DE CONTACTE:
Maria Bonjoch
Terapeuta ocupacional d’ADFO
terapiaocupacional@adfo.cat
93 883 29 49

