ESPORT ADAPTAT

Per tots és sabut que l’activitat física és sinònim de salut, però el que no hem d’oblidar és que aquesta activitat sol ser molt més important per a les persones amb algun tipus de discapacitat.

Els beneficis de la pràctica esportiva en les persones discapacitades va molt més enllà dels beneficis físics. La millora de l’autoestima, l’autosatisfacció pel treball físic realitzat, l’afany de superació i l’assoliment de resultats repercuteixen directament en l’estat anímic i emocional.

L’esport esdevé una de les vies més importants per a la integració social de les persones discapacitades, a més a més d’una eina fonamental per a la rehabilitació funcional i per a la millora de la qualitat de vida.

ATLETISME

L’atletisme és un dels primers esports que van començar a practicar les persones discapacitades. L’atletisme adaptat inclou proves sobre distancies curtes, mitjanes i llargues, així com modalitats de llançament, salts d’alçada i llargada… entre d’altres.

A la nostra comarca, el Club Atlètic Vic té una secció on un grup d’atletes practiquen aquest esport, en la modalitat de cadira de rodes, obtenint molts bons resultats dins l’èlit mundial.

Fins i tot, algun d’aquests atletes ha participat en els Jocs Olímpics i actualment és capdavanter a nivell europeu en la seva disciplina i categoria.

Reglament I.S.M.W.S.F. (Cadires de rodes)

Reglament I.S.O.D. (Amputats i Les Autres)

BÀSQUET

El bàsquet en cadira de rodes és un dels esports adaptats més practicats i segurament el més espectacular de tots ells. Aquest esport el poden practicar totes les persones discapacitades mentre puguin subjectar una pilota i dominar la cadira de rodes.

Juntament amb el Club Bàsquet Vic, hem organitzat un partit d’exhibició l’any 2002 que va enfrontar la Selecció Catalana de Bàsquet amb el FC Barcelona-Guttmann i dues finals de la Lliga Catalana de Bàsquet els anys 2003 i 2004.

Malauradament, a la comarca d’Osona no hi ha cap equip de bàsquet tot i que tenim un jugador osonenc que forma part del FC Barcelona-Guttmann.

Reglament I.W.B.F. (Bàsquet en cadira de rodes)

ESQUÍ

El contacte amb la natura és un dels beneficis més grans que s’obté amb la pràctica de l’esquí adaptat. La sensació de llibertat en aquest medi és molt important per les persones amb greus dificultats motrius.

Les diferents tècniques de l’esquí adaptat són; el mono-ski que es practica assegut en una cadira d’un esquí i amb estabilos (per persones amb un bon control de tronc), el bi-ski que també es practica assegut però amb una cadira de dos esquís i dos estabilos (molt més estable que l’anterior modalitat), una altra modalitat que es practica amb un esquí i dos estabilos (amputats d’una sola extremitat) i la modalitat de dos esquís lligats i dos estabilos (amputats de les dues extremitats amb pròtesis).

Reglament de l’esquí alpí (FIS-IPC)

Reglament de l’esquí alpí (FIS)

NATACIÓ

La natació és un dels esports més complerts ja que obliga a utilitzar tota la musculatura que queda activa i al mateix temps a mobilitzar la que no hi ha quedat a causa de l’afectació. El medi en el qual es desenvolupa evita la sobrecàrrega gràcies a l’acció de l’aigua sobre l’individu.

La natació adaptada és l’únic esport que combina les més diverses discapacitats físiques en una mateixa categoria, tenint en compte les limitacions i/o capacitats de la persona perquè puguin competir en igualtat de condicions. Amputacions, paràlisi cerebral, lesió medul•lar, espina bífida, nanisme…

Depenent de la discapacitat i la condició física funcional, els nedadors poden començar la cursa saltant des de la pileta de sortida o des de l’aigua.

Reglament de natació (IPC)

TENNIS

El tennis en cadira de rodes és un dels esports adaptats més “joves”. El seu reglament segueix les mateixes directrius que el que es practica en la modalitat de a peu per persones que no tenen cap discapacitat.

Les úniques diferències notables són que la pilota pot botar dues vegades abans de ser colpejada amb la condició que el primer bot sigui dins les línies del terreny de joc, i que la cadira de rodes es considerarà com una part més del cos, i com a tal, si la pilota toca la cadira abans del primer bot serà punt pel contrari. Finalment, per efectuar la sacada, les rodes de la cadira han d’estar per darrera la línia de fons.

Reglament de Tennis amb cadira de rodes

Escola de tennis adaptat a Osona. Si vols practicar aquest esport posat en contacte amb nosaltres i t’informarem de com fer-ho.

TENNIS TAULA

El tennis taula es practica en dues modalitats: de peu i en cadira de rodes. Tant en una com en l’altra, se segueix el reglament de la ITTF (Federació Internacional de Tennis Taula), amb dues petites modificacions per la modalitat amb cadira de rodes. Quan es realitza la sacada, la pilota ha de sortir per la línia de fons i no pels laterals. En dobles, quan la sacada i la devolució és correcta, qualsevol jugador pot colpejar la pilota, i si cal, pot recolzar-se a la taula per mantenir l’equilibri sempre i quan no la mogui.

En el tennis taula, les deficiències físiques s’agrupen al voltant de cinc federacions: lesions medul·lars (ISMWGF), polios, amputacions, paràlisi cerebral (CP-ISRA) i d’altres deficiències (ISOD).

A la nostra comarca hem pogut gaudir aquest any del primer Open Adaptat organitzat pel Vic Tennis Taula, club que ha ofert les seves instal·lacions a tot aquella persona discapacitada que vulgui provar aquest esport.

Reglament del Tennis Taula (IPC)

TIR AMB ARC

Per la practica del tir amb arc adaptat no és necessari utilitzar cap material especial. El reglament és el mateix que en la modalitat no adaptada amb alguna petita adaptació tenint en compte les característiques de la discapacitat de cada esportista.

Les persones amb discapacitats físiques competeixen en les modalitats de cadira de rodes i de peu tant en la categoria femenina com en la masculina.

El tir amb arc paralímpic inclou proves individuals i per equips. Les regles, distàncies i procediments de la competició són exactament iguals que en els Jocs Olímpics.

Reglament del Tir amb arc

BOCCIA

La Boccia és un esport molt semblant a la petanca però amb les adaptacions que suposa la practica d’aquest, per persones amb greus afectacions degudes a una paràlisi cerebral i a d’altres discapacitats físiques severes.

Aquest és un joc de precisió i estratègia. Els elements per poder practicar aquest esport són 6 boles de vermelles i 6 de blaves (un color per competidor), i una altra de blanca (que fa la funció de “diana”). Les boles tenen unes mides de 8,3 centímetres de diàmetre i un pes aproximat de 270 grams.

L’objectiu del joc és apropar les boles de color a la bola blanca (“diana”) per aconseguir el màxim de punts possible. Els partits consten de 4 o 6 parcials tenint en compte si es juga de forma individual, en parelles o equips.

Les categories van en funció de la gravetat de la lesió ja que depenent d’aquesta hi haurà jugadors que utilitzaran una “canaleta” per efectuar els seus llançaments.

Reglament de la Boccia

 

 

OCI I LLEURE

Restaurants d’Osona

En aquest apartat ens centrarem en l’oferta de restaurants i bars de la comarca d’Osona que siguin totalment accessibles.

Si voleu informar-nos d’algun restaurant o bar que estigui totalment adaptat, feu-nos arribar un correu electrònic amb les dades per poder-lo incloure dins d’aquest espai.


Allotjaments

En aquest apartat us informarem dels hotels, hostals, albergs i cases de turisme rural on no hi hagi barreres arquitectòniques.

Si voleu informar-nos d’algun espai que estigui totalment adaptat, feu-nos arribar un correu electrònic amb les dades per incloure’l dins d’aquest espai.


Espais i espectacles adaptats

Tot i que l’oferta d’oci i lleure és molt àmplia, moltes de les activitats que hi ha no estan pensades perquè hi puguin accedir les persones amb discapacitats físiques que tinguin problemes de mobilitat.

En aquest apartat anirem recopilant els espais, i/o els espectacles on podreu accedir sense cap problemes.

Si voleu informar-nos d’algun espai o espectacle que estigui totalment adaptat, feu-nos arribar un correu electrònic amb les dades corresponents per poder-lo incloure a la nostra web.

Platges adaptades

http://playasaccesibles.discapnet.es/