El jutge acusa la Fundació Clavell d’embutxacar-se subvencions i no declarar els treballadors
Els responsables de la Fundació Clavell de Sabadell per a disminuïts, en presó preventiva per estafa, s’embutxacaven les subvencions públiques destinades a l’entitat i els beneficis generats pel treball dels discapacitats, a qui explotaven sense donar-los cap salari.
Segons han informat fonts pròximes al cas, la directora de la Fundació, María Isabel B.A., de 50 anys; el president, Francisco A.P., de 64, i el responsable Isidro F.M., de 50, estan en presó preventiva des de dimecres passat, acusats entre altres dels delictes d’apropiació indeguda agreujada, falsedat documental, administració deslleial i frau a la Seguretat Social.
Els Mossos d’Esquadra van detenir la setmana passada els tres responsables de la Fundació, una entitat privada sense ànim de lucre que donava feina a discapacitats en un taller de muntatge de material de pintura que posteriorment venien a empreses.
La investigació, dirigida pel jutjat d’instrucció número 4 de Sabadell, es va iniciar el gener del 2012 arran de la denúncia que van presentar pares d’algunes persones que treballaven per a la Fundació, a qui la directora de l’entitat havia demanat un aval per sol·licitar un préstec del qual després no va pagar les quotes.
Castigats i sense seguretat social
En la investigació la policia catalana ha descobert que els discapacitats eren explotats pels responsables de la Fundació i obligats a treballar en condicions infrahumanes. Quan els treballadors, que no rebien cap remuneració, no rendien el que esperaven els responsables del taller, eren castigats en una habitació annexa on s’estrenyia el control sobre ells per evitar que abaixessin el seu ritme de treball, han informat les mateixes fonts.
A més, els usuaris de la Fundació no tenien contracte laboral ni estaven afiliats a la Seguretat Social, per la qual cosa no han generat cotitzacions durant el temps que han estat treballant als tallers de l’entitat. De la documentació confiscada a l’entitat i al domicili de la seva responsable, situat a la urbanització Castellarnau de Sabadell, es desprèn que els imputats es quedaven amb les ajudes públiques que rebia l’entitat i també amb els quantiosos beneficis que generava el treball dels discapacitats empleats, que anava directament als seus comptes corrents.
Un milió d’euros
La policia catalana calcula que els responsables de la Fundació van aconseguir apropiar-se de prop d’un milió d’euros gràcies a aquestes dues fonts il·legals de finançament, sense que els beneficis es reinvertissin mai ni al centre ni en els usuaris.
Per aconseguir les ajudes públiques, la Fundació aparentava formalment davant la Generalitat dedicar-se a l’organització de teràpies ocupacions esporàdiques per a discapacitats. Per això, no només inscrivien en els tallers els disminuïts que treballaven a les cadenes de muntatge, sinó discapacitats que no tenien cap relació amb la Fundació –alguns feia deu anys que vivien fora de Catalunya– i fins i tot alguns que ja havien mort.
La investigació sobre les activitats de la Fundació continua oberta, per la qual cosa no es descarten noves detencions, i se centra a analitzar possibles irregularitats en les relacions que l’entitat mantenia amb empreses proveïdores i col·laboradores.